Okullarda sunulan rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri; öğrencilerin akademik, sosyal ve duygusal gelişimlerinin desteklenmesi, psikolojik iyi oluşlarının güçlendirilmesi, akran zorbalığı, bağımlılık, şiddet ve istismar gibi risklere yönelik koruyucu ve önleyici çalışmaların yürütülmesi, kriz süreçlerinin yönetilmesi ve kariyer gelişimlerinin desteklenmesi açısından eğitim sisteminin temel unsurlarından biridir.

Bu hizmetlerin tüm öğrencilere zamanında, erişilebilir ve etkili bir biçimde ulaştırılabilmesi ise okullarda yeterli sayıda psikolojik danışman/rehber öğretmenin görev yapmasıyla mümkündür.

Mevcut norm kadro düzenlemesinde okullara ilk rehberlik alanı normunun verilmesi büyük ölçüde öğrenci sayısı eşiklerine bağlıdır. Mevcut düzenlemeye göre ilkokullarda 300; anaokulu, ortaokul, imam hatip ortaokulu ve ortaöğretim kurumlarında 150; mesleki eğitim merkezlerinde ise 200 öğrenci eşiği esas alınmaktadır. Diğer eğitim kurumlarında öğrenci sayısının 500 ve katlarına ulaşması durumunda ilave norm verilmektedir. Bu yapı, özellikle öğrenci sayısı düşük okullarda psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerine doğrudan erişim konusunda önemli bir ihtiyaç ortaya çıkarmaktadır.

Türk PDR Derneği olarak uzun süredir dile getirdiğimiz temel hedef, öğrenci sayısına bakılmaksızın bağımsız her okulda en az bir psikolojik danışmanın bulunmasıdır. Bunun yanında norm kadro planlamasının yalnızca öğrenci sayısına göre değil; okulun ve bölgenin risk düzeyi, göç hareketliliği, afet koşulları, sosyoekonomik özellikleri ve öğrencilerin psikososyal ihtiyaçları dikkate alınarak daha esnek ve ihtiyaç temelli bir yapıya kavuşturulmasını önemsiyoruz. Derneğimiz tarafından TBMM Meclis Araştırması Komisyonuna sunulan değerlendirmelerde de “Her Okula Bir Psikolojik Danışman” ve ihtiyaç temelli norm sistemi temel çözüm önerileri arasında yer almıştır.

Türk PDR Derneği, 2026 yılı içerisinde Millî Eğitim Bakanlığı nezdinde gerçekleştirdiği görüşmelerde de psikolojik danışman/rehber öğretmen norm kadro düzenlemesinin ivedilikle hayata geçirilmesi, okulların ihtiyacını karşılayacak sayıda norm oluşturulması ve bu normların yeterli atamalarla desteklenmesi gerektiğini ilgili makamlara iletmiştir. “Her Okula Bir Psikolojik Danışman” hedefi, MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Millî Eğitim Bakan Yardımcılığı ile gerçekleştirilen görüşmelerde de gündeme taşınmıştır.

Bu kapsamda temel beklentilerimiz;

    • öğrenci sayısına bakılmaksızın her okulda en az bir psikolojik danışman/rehber öğretmen normunun oluşturulması,
    • büyük öğrenci nüfusuna sahip okullarda psikolojik danışman başına düşen öğrenci sayısının makul düzeye indirilmesi,
    • norm kadro hesaplamalarında yalnızca öğrenci sayısının değil risk, göç, afet ve sosyoekonomik koşullar gibi ihtiyaç göstergelerinin de dikkate alınması,
    • oluşturulan normların yeterli sayıda psikolojik danışman/rehber öğretmen atamasıyla karşılanması,
    • rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin her öğrenci için erişilebilir hale getirilmesidir.

Bu talepleri bir kez daha kamuoyunun gündemine taşımak amacıyla Türk PDR Topluluk Ekibi tarafından 12 Eylül 2026 Cumartesi günü saat 20.00’de X platformunda “PDR Norm Kadro Güncelleme Talebi” gündem çalışması gerçekleştirilecektir.

Gündem çalışmasının ilk paylaşımı Türk PDR Derneğinin resmî X hesabı @turkpdrdernegi üzerinden yapılacaktır. Tüm meslektaşlarımızı, psikolojik danışman adaylarımızı ve rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin güçlendirilmesini destekleyen herkesi çalışmaya katılmaya davet ediyoruz.

Tarih: 12 Eylül 2026 Cumartesi
Saat: 20.00
Platform: X
İlk paylaşım: @turkpdrdernegi
Düzenleyen: Türk PDR Topluluk Ekibi

Her öğrencinin nitelikli psikolojik danışma ve rehberlik hizmetine erişebilmesi için; her okula en az bir psikolojik danışman.